headerphoto

OmAlanya

Lidt historie

Byen har været beboet siden hellenistisk tid, og den blev dengang kaldt "Coracesium", der betyder klippe. Sydkysten var plaget af pirater, der bl.a. holdt til på forbjerget., og de hindrede romernes tilførsel af korn fra ægypten. I det første århundrede f.Kr. blev det derfor besluttet at sende Pompeius til området for at rense kysten for pirater. Coracesium var den sidste fæstning der faldt. Under romerne blomstrede byen op og den romerske medkejser Markus Antonius forærede den og de omkringliggende bjergområder til sin kone, den Egyptiske dronning Kleopratra. Det var en særdeles værdifuld gave, da cypresstræer, der kunne bruges til opbygning af hendes flåde, voksede i bjergene.

Senere blev byen belejret af byzantinerne, der kaldte byen Kalonoros -"smukke bjerg" og dernæst af den selcukiske sultan Alaeddin Keykubat. Byen er blevet omdøbt til Alanyie, der idag er kendt for Alanya.

Byen nu

Der er ca 70.000 fastboende i Alanya. Når turisterne strømmer til fordobles antallet.

Men den kan bære det. Gennem de sidste 15-20 år, har byen udviklet sig til at være den europaberømte bedst kendte og mest besøgte ferieby i hele Tyrkiet.

Indkøbsmekka

Omkring centrum ved forbjergets fod ligger mange butikker. De kendte mærkevarer sælges i den østlige del og et nyt indkøbscenter er dukket op midt i byen. Her ligger desuden mange store og små restauranter, så du kommer ikke til at gå sulten eller tørstig rundt. Basaren ligger på den nordlige side ved centrum ikke langt fra Dolmusstationen. her sælges det traditionelle kopitøj, souvenirs, keramik, messinggaver, tasker og meget andet spændende. Det er i dette område du skal gøre feriens bedste fund.

Mellem forbjerget og hovedgaden ligger en charmerende labyrint af små gader og passager med endnu flere butikker, barer og restauranter. Her kan du finde små listige steder med mavedans og traditionelle rytmer.

Spændende natteliv

Byens mere hektiske natteliv finder du nede ved havnen, hvor der ligger en stribe diskoteker, restauranter og barer med underholdning til de fleste af døgnets timer. Når mørket falder på, tændes tusinde små lamper og området fyldes med ferieglade mennesker. Her kan du danse til den lyse morgen til både tyrkiske og internationale hits.

Seværdigheder

Der er mange ting at se i byen. Borgen på forbjerget 250 m. over havet overflade og med sine 6,5 km.  borgmur og 140 tårne. Lige nedenfor forbjerget ligger byens andet vartegn "det røde tårn" fra 1226. En del af byens fæstningsværk - i dag indeholder det en lille etnografisk samling. Tårnet er desuden trykt på 250.000 TL sedlen

På den vestlige side af forbjerget er drypstenshulen Damlatas, der er et besøg værd. Hulen har en konstant temperatur på 22-23 grader og en luftfugtighed på 90% . Den har helbredende virkning på Astmapatienter.

Elleve kilometer øst for Alanya ligger  en anden og lidt større drypstenshule. Dim hulen. Den er 360 m. lang og ligesom Damlatas hulen god for astmapatienter. Hulen blev først åbnet for offentligheden i 1998 og selvom de prægtige stalagmitter stammer helt tilbage fra antikken, så blev hulen først undersøgt af huleforskere i 1986.

Et stykke nede af bjerget er der mulighed for at spise frokost ved Dimcay floden. Her langs bredden er der mange både spændende og specielle restauranter. Nogle steder er der endda mulighed for at sidde og spise mens du dypper fødderne i flodens vand. Andre steder er der små tømmerflådelignede både, hvor der er dækkes op til gæsterne. Stedet er kendt for at serverer en virkelig god og frisk fisk, især foreller.

Byens strande

Kleopatra standen i Alanya ligger vest for forbjerget og er nok den mest kendte og smukkeste af dem alle. Dalmatas stranden ligger mellem forbjerget og Kleopatra stranden  og er den nærmeste strand, hvis man bor i centrum.

Øststranden  er blevet mere populær med årene og den ligger øst for forbjerget og strækker sig langt ud forbi Tosmur.  Stranden er meget børnevenlig, da der bliver forholdsvis langsomt dybt. Derved er der heller ikke de kraftige brændinger der kendes fra den almindelige middelhavskyst. På stranden findes snackbarer og vandsportsaktiviteter.

Husk at bruge solcreme og drikke rigeligt med vand (købt og ikke fra hanen)